Specialisaties Oefentherapie Cesar / Mensendieck Lelystad
Naast de hoofdspecialisaties (Chronische Pijn/ Slapen/ Parkinson/ Psychosomatiek) hebben wij in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het behandelen van patiënten met nek-, schouder-en rugklachten. Ook zien wij regelmatig scholieren en pubers i.v.m. bijvoorbeeld houdingsproblemen/ hoofdpijn/ spanningsklachten.
Uit balans
Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. U kunt daardoor uit balans raken.
Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt u lichaam en geest weer in balans te brengen.
Stress moet aan en uit kunnen
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als u
zich er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te
kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress
wordt ongezond wanneer u stress niet afwisselt met ontspanning en herstel.
Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen,
met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer u uit balans raakt en uw kracht verliest, hoe meer signalen van
stress u zult ervaren.
Psychosomatische klachten
Enerzijds kunt u stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer de concentratie vermindert, u prikkelbaar wordt, gaat piekeren of problemen heeft met
slapen. Anderzijds kunt u stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld
vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen.
Vaker veroorzaakt stress een combinatie van psychische en lichamelijke
klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier
waarop u tegen een klacht aankijkt of hoe u met problemen omgaat, kan een
rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Wij noemen dit een ineffectieve
klacht- of probleemhantering, ook wel ineffectieve copingstijl genoemd.
Integrale aanpak
Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip.
Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de
psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek bekwaam deze klachten te behandelen.
De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaalaanpak. De behandeling richt
zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek.
Dit wordt een integrale aanpak genoemd.
Psychosomatische behandeling
De psychosomatische oefentherapie reikt u nieuwe en verrijkende mogelijkheden
aan om uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie
richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en
ontspanning en het versterken van persoonlijke kracht en kwaliteit. U gaat samen
met de therapeut op zoek naar de oorzaak van uw klacht(en).
Stappenplan
De slaapoefentherapeut kan u helpen van uw slaapproblemen af te komen in gemiddeld 9 behandelingen.
De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak. Slaapoefentherapeuten zijn hier speciaal voor bijgeschoold en leren constant verder op basis van recente inzichten en nieuwe wetenschappelijke publicaties.
Wat kunt u verwachten van de slaapoefentherapeut?
De oefentherapeut benadert uw slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt.
Systematisch worden uw onderliggende redenen van het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.
De oefentherapeut helpt u met:
- Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
- Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
- Cognitief gedragsmatige therapie (vlg J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
- Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
Hoe ziet uw slaapbehandeling eruit?
- Intake: U krijgt de eerste keer een intake waarbij uw persoonlijke verstoorde slaappatroon helder wordt gemaakt en u krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt.
- Vragenlijsten: U zal 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
- Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u beiden verwacht de problemen te kunnen oplossen.
- De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan. U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem of wordt u geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiene, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen en leert u bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.
- Eindrapportage naar uw huisarts of specialist. Klanttevredenheidsonderzoek ( en uw recensie voor de website?)
Wij hopen u te ontmoeten en beloven u met al het goede wat wij in ons hebben, te helpen met uw slaapprobleem.
Wat neemt u mee?
- Een verwijsbrief is fijn maar niet noodzakelijk.
- Uw zorgverzekeringspasje.
- Uw identiteitsbewijs of rijbewijs.
- Een groot badlaken/ eventueel uw eigen hoofdkussen/ eventueel dekentje of plaid (om warm te blijven tijdens het liggen)
- Uw slaapdagboek mits u dit heeft.
- Uw rapportage van het slaapcentrum indien van toepassing
Kinderslaapoefentherapie.
Ook begeleiding van gezin /ouders bij slaapproblemen met hele jonge kinderen en baby’s.
Ria Geurtsen is als Cesar oefentherapeut aangesloten bij het ParkinsonNet: zorgverleners gespecialiseerd in Parkinson!
De Parkinson patiënt kan goed geholpen worden door de oefentherapeut Cesar omdat deze gespecialiseerd is in de houdingen en bewegingen van het lichaam.
Bij Parkinson is juist vaak het dagelijks bewegen een probleem. Door middel van gerichte training kan dit positief beïnvloed worden. Bijvoorbeeld traplopen, zitten gaan en opstaan leert u door dit in de praktijk/dagelijks leven te trainen. De oefentherapeut helpt u daarbij.
Het streven is dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch Parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Parkinsonpatiënten en verwijzers kunnen gemakkelijk op zoek naar zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Kijk op de ParkinsonNet Zorgzoeker voor de specialisten bij u in de buurt!
ParkinsonNet Lelystad e.o. bestaat uit meer dan 20 zorgverleners waarvan Ria Geurtsen vele jaren de regio coördinator is geweest. Men vergadert meerdere malen per jaar om de zorg en samenwerking rondom de Parkinson patiënt te optimaliseren.Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar een oefentherapeut? Er kunnen verschillende aanleidingen zijn voor doorverwijzing naar een oefentherapeut. Enkele voorbeelden zijn: u ervaart problemen bij dagelijkse bewegingen, u heeft een verminderde conditie, u heeft nek- of schouderklachten, u heeft problemen met lopen, u bent het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent hierdoor geneigd om minder te bewegen. De oefentherapeut Cesar of kan u bij deze problemen en klachten begeleiden en adviseren.
Kan ik doorverwezen worden naar een oefentherapeut Cesar? Ja, nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de oefentherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de parkinsonverpleegkundige, de neuroloog of een andere medische specialist.
Tip! Kijkt u eens op de website van Parkinson Café Lelystad wat deze voor u of uw gezinsleden / mantelzorgers kan betekenen. Ook op facebook via: https://www.facebook.com/parkinsoncafelelystad/
Tijdens de behandeling is de oefentherapeut als het ware je coach.
Samen met de oefentherapeut gaat u met uw eigen doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’.
- Interpretatie van uw pijnklachten.
- Wijze waarop patiënten met hun klachten omgaan.
- Mate waarin iemand in staat is zelf controle te krijgen over zijn pijnklachten.
- Stress factoren waar de patiënt mee geconfronteerd wordt.
De oefentherapeut behandelt indien noodzakelijk ook aan huis. Dit wordt op dezelfde wijze vergoed als de behandelingen in de praktijk.
Bijvoorbeeld:
- U komt thuis na een ziekenhuisopname en heeft revalidatie nodig.
- U bent op leeftijd en merkt dat U steeds minder beweegt/balansafname.
- U heeft last van hyperventilatie en durft uw huis niet te verlaten.
- U heeft dusdanige klachten dat U niet in staat bent te reizen.
Vraag gerust naar de mogelijkheden. Het is de verwachting dat de ouderenzorg in Nederland door de vergrijzing sterk zal toenemen. Oefentherapie kan een belangrijke rol spelen omdat juist oefentherapeuten experts zijn op het gebied van behoud van zelfstandigheid, revalidatie en verbetering van kwaliteit van leven.
Oefentherapie richt zich op de functionele revalidatie en resocialisatie van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten.
Doel is om de patiënt zo lang mogelijk, op een verantwoorde manier, in zijn/haar eigen leefomgeving te laten functioneren.
Bedrijfsoefentherapie voorkomt ziekte verzuim.
Steeds meer (bedrijfs)oefentherapeuten geven voorlichting en/of trainingen binnen bedrijven. Zo ook bedrijfsoefentherapeut Ria Geurtsen.
De trainingen zijn met name gericht op het voorkomen van klachten en het voorkomen van verzuim en arbeidsongeschiktheid.Bedrijfsoefentherapie vindt altijd plaats in de werkomgeving. Daar analyseert de bedrijfsoefentherapeut door middel van een werkplekonderzoek de handelingen die werknemers verrichten en de wijze waarop zij deze uitvoeren. Op grond daarvan krijgen werknemers in groepsverband en/of individueel begeleiding. Het blijkt dat klachten en ziekteverzuim hierdoor aanzienlijk verminderen.
Als u als bedrijf hierin interesse in heeft, dan kunt u een offerte bij ons aanvragen.
Er zijn diverse mogelijkheden om aan uw wensen of die van uw medewerkers tegemoet te komen.